The orginal blog post can be found on the Thika Travel website here.
Als duurzaamheidscoördinator bij Thika Travel verkeer ik in de bevoorrechte positie dat ik iedere dag de positieve effecten van toerisme tegenkom. Ik kan niet anders dan elke keer weer blij worden van de succesverhalen van onze partners over bijvoorbeeld het aantal tijgers of neushoorns dat in de desbetreffende regio stijgende is. Mede met behulp van de lokale bevolking, want ook zij zijn actieve participanten en baathebbers bij natuurbehoud.
Tegelijkertijd word ik ook telkens met mijn neus op de realiteit gedrukt. Onze levensstijl, en daar hoort toerisme ook bij, levert een flinke aanslag op het milieu. Niet voor niets wordt er gesproken over vliegschaamte en een te grote voetafdruk van de Westerse reiziger. Initiatieven van bedrijven en met name reisorganisaties om de CO2-uitstoot te compenseren schieten als paddenstoelen uit de grond.
Krachten gebundeld
Waar CO2-compensatie vaak optioneel of slechts gedeeltelijk wordt aangeboden, gaat Thika Travel een stapje verder. Sinds januari 2018 compenseren wij iedere geboekte reis voor 100%. Dat betekent niet alleen de vluchten, maar ook alle andere onderdelen uiteenlopend van hotelovernachtingen tot excursies. Tenslotte worden alle berekeningen naar boven toe afgerond om de gehele compensatie te garanderen. Voor de CO2-compensatie werken wij samen met onze vooruitstrevende partner South Pole.
Onlangs kregen wij Mylène Zambon van South Pole op bezoek om ons in detail uit te leggen hoe de compensatie te werk gaat. En bovenal via welk project Thika Travel haar bijdrage levert. De rode draad in haar verhaal was het feit dat hun focus niet ligt op het terugdringen van de CO2-uitstoot die veroorzaakt is door reizen, maar op het gebruik van inkomsten uit toerisme om te investeren in projecten die andere grootvervuilers aanpakken. Voorbeelden hiervan zijn projecten met betrekking tot duurzame energiebronnen zoals wind en zon. Of het introduceren van duurzame kooktoestellen ter vervanging van vaak ouderwetse en extreem vervuilende kookmethodes.
Sociaal, Economisch en Duurzaam
Belangrijk is dat bij deze projecten niet alleen een positieve effect hebben op het klimaat maar ook voor de lokale bevolking. Door de nauwe betrokkenheid van de local communities leveren de projecten een groot aandeel aan de sociaal-economische ontwikkeling. Hierdoor biedt South Pole niet alleen CO2-compensatie maar ook ondersteuning aan duurzame initiatieven die aansluiten op de ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Alle projecten zijn gecertificeerd door de Gold Standard of Verra, wat betekent dat ze aan de hoogste kwaliteit op gebied van CO2-compensatie voldoen en onafhankelijk gecontroleerd worden. Bovendien stellen De Gold Standard en Verra strenge eisen aan het bewijzen van de positieve impact van het klimaatproject op de lokale bevolking, bijvoorbeeld een gezondere leef-omgeving doordat er minder rookontwikkeling plaatsvindt.
Uniek aan South Pole is dat zij echt het verschil weten te maken door geen projecten te steunen die sowieso al van de grond komen met behulp van de overheid of andere financiële hulpmiddelen. Dit garandeert een vermindering van CO2-uitstoot die zonder tussenkomst van South Pole geen plaats had kunnen vinden. Hier komt bij dat South Pole de projecten net zo lang steunt totdat ze op zich zelf kunnen functioneren. Zodra dit het geval is, houdt de steun op zodat er een verschuiving kan plaatsvinden naar andere projecten waar de steun nodig is. Deze factoren van additionaliteit en levensvatbaarheid leiden tot de meest efficiënte inzet van hulpmiddelen ten behoeve van CO2-compensatie.
Kariba REDD+ in Zimbabwe
Vanwege de roots van Thika Travel in Zimbabwe heeft de directeur Joost Tania gekozen om via South Pole in dit land het project Kariba REDD+ te steunen. Dit project omvat een grote variatie aan werkzaamheden waar maar liefst tien van de zeventien ontwikkelingsdoelstellingen aan verbonden zijn. Langs de Zambezirivier en het Meer van Kariba REDD+, wordt een oppervlak van bijna 800.000 hectare bebost en wildrijk gebied beschermd, waardoor een enorme biodiversiteit-corridor ontstaat. Hiermee worden bossen behouden, wildlife beschermd en krijgt de arme lokale bevolking toegang tot schoon water, ontwikkeling, werk en een beter leven. Door het bieden van alternatieven wordt ontbossing vermeden en de CO2-uitstoot drastisch verminderd.
Sinds de start van het omvangrijke project in 2011 zijn veel concrete resultaten geboekt. Een aanzienlijk aantal van circa 85.000 mensen genieten van de positieve gevolgen van het project. Elf gezondheidsklinieken zijn voorzien van schoon water. Ongeveer 7.000 mensen zijn herschoold. Er zijn 188 nieuwe boorputten gebouwd en 34 gerenoveerd. Ruim 40% van de deelnemers binnen het project is vrouw. Er zijn 22 permanente banen gecreëerd die direct zijn gerelateerd aan het project. En uiteraard nog veel meer banen die er indirect mee te maken hebben.
Door dit project is ruim 780.00 hectare bos behouden en daarmee worden zestien soorten flora en fauna beschermd. En zo zijn er nog tal van positieve cijfers ten gevolge van het project te benoemen. Om mee af te sluiten en om terug te komen op het thema, gemiddeld is er door het Kariba REDD+ project drie miljoen ton CO2 per jaar gereduceerd in de periode van 2011 tot 2016. Als je bedenkt dat de jaarlijkse uitstoot van een Nederlander in 2017 ruim vijftien ton CO2 was, is drie miljoen ton een bijna niet te bevatten grote hoeveelheid. En stiekem zijn we daar best trots op.
Selinde Winter is werkzaam bij Thika Travel als Coördinator Client Engagement. Met haar achtergrond in Antropologie en Ontwikkelingsstudies richt zij zich onder andere op duurzaamheidsprojecten.